Honing


Honing is gezond én erg lekker! Honing is een
smakelijk alternatief voor suiker in gebak of thee, of op een boterham. Onverhit
werkt honing ontstekingsremmend, heel wat mensen zweren bij
'een lepeltje honing per dag' ter ondersteuning van het immuunsysteem. Ook
bijvoorbeeld bij uitwendig gebruik op kleine wondjes. Er zijn bronnen die
honing in verband brengen met vermindering van hooikoortsklachten. Honing
bevat geen enkele (kunstmatige) toevoeging, geen toegevoegde suiker, geen
kleurstoffen, geen smaakstoffen en ook geen conserveermiddelen. Let op: honing
is niet geschikt voor kinderen jonger dan 1 jaar. Dit heeft te maken met de zéér kleine kans op sporen van de botulisme-bacterie in honing. Deze
waarschuwing geldt alleen voor kinderen onder 1 jaar, om dat na 1 jaar de
darmflora pas volgroeid en op volledige sterkte is.
Honing bederft in principe niet: het bevat geen conserveringsmiddelen, en kan het beste bij kamertemperatuur bewaard worden. Na een tijdje gaat de meeste honing wel kristalliseren ofwel versuikeren, dat betekent dat de honing minder vloeibaar, minder smeerbaar wordt. Dit is een natuurlijk proces dat je eenvoudig thuis kunt omkeren, door de honing au bain-marie weer te verwarmen tot de gewenste dikte. Let op: als je honing verwarmt boven de 40 graden, gaan juist de belangrijke vitaminen, enzymen en aminozuren verloren.